SEJARAH PENUBUHAN

Malaysia Professional Skill Development Education Association. (MASDEA)
Malaysia Professional Skill Development Education Association. (MASDEA)

MASDEA atau lebih dikenali sebagai Pertubuhan Pembangunan Pendidikan Kemahiran Professional yang diterjemahkan dalam bahasa inggeris sebagai Malaysia Professional Skill Development Education Association (MASDEA) Telah ditubuhkan sejak tahun 2003 dan telah ditransformasikan nama yang lebih menarik pada akhir 2018.

Kini Masdea yang bergerak dibawah naungan penuh Yayasan Malindo Worldwide telah membuka banyak ruang yakni ruang perniagaan kepada para akademi, ruang mengajar kepada pada tenaga pengajar dab juga ruang pekerjaan kepada mereka yang perlukan latihan dan bekerja.

Peluang-peluang seperti ini telah wujud dan memberika kemudahan yang sangat baik kepada masyarakat dab mewujudkan ruang untuk menambahkan lagi ekonomi kepada mereka yang menjalankan perniagaan dalam sektor pendidikan.

Berkolaborasi dengan pihak universiti, tentunya memberi suatu impak yang amat baik kepada mereka yang masih mencari dan mencintai pendidikan agar dapat belajar dalam masa sambil bekerja dan dapat meneruska pelajaran dalam sistem yang dipelawa oleh pengurusan APEL dan selain itu ianya boleh mempromosikan lagi Universiti dalam bekerjasama mewujudkan pensijilan kepada mereka yang memenuhi syarat yang ditetapkan oleh pihak Universiti dan MASDEA bagi memberi suatu sijil yang diakui organisasi dalam bentuk tiada kaitan dengan MQA (Non-MQA) namun lebih kepada sijil kemahira yang dilatih oleh tenaga pengajar yang professional.

Peluang seperti ini telah membuktikan Masdea dapat menjadi vendor kepada para industri yang berkaitan. Yakni kecantikan, suka, pertukangan dan lain lain industri juga membuktikan bahawa komitmrn prlajar dan para vendor pengajar telah melatih dan memberi ruang kerja sekali gus membantu kerajaan khususnya kementerian sumber manusia dalam membuka ruang pekerjaan seluas-luasnya.

Masdea mendapat sokongan kewangan dari Yayasan Malindo Worldwide dan para bantuan yang diterima dari masyarakat tentunya akan mendapat pengecualuan cukai dibawah subseksyen 44 (6) LHDNM sekiranya mereka memenuhi syarat yang ditetapkan.

Masdea membantu pembangunan pendidikan dan masdea diterima dalam dan luar negara dalam mentadbir urus latihan pendidikan berbentuk kemahiran dan mewujudkan peluang pekerjaan dengan pekerja yang lebih terlatih.

*** Sebarang pertanyaan dan pertemuan bolehlah berkunjung kepada pejabat Masdea di Kuala Lumpur atau menghubungi Jawatankuasa masdea ditalian 0193151522 atau 0123456175. (Puan Shafikah)